20.04.23

110 років з дня народження Миколи Амосова

 


Микола Амосов (1913-2002)

    Видатний український вчений, кардіохірург, батько української біокібернетики, письменник і громадський діяч Микола Амосов, росіянин за походженням, більше половини життя, свої плідні роки, провів в Україні, де й отримав світове визнання. У 2008 році за результатами опитування громадської думки Амосов був визнаний «великим українцем всіх часів», другою людиною, після Ярослава Мудрого, удостоєною такого почесного звання. 
    Амосов дуже серйозно захоплювався біокібернетикою. Створював евристичні моделі особистості та моделі суспільства. В похилому віці він кинув виклик старінню і розробив власну систему навантажень та обмежень. Амосов писав книги, за що отримав визнання не лише в Україні, а й за кордоном. Його найвідоміші твори - «Роздуми про здоров’я» «Думки та серце», «Записки з майбутнього», «Книга про щастя та нещастя», «Записки воєнного хірурга».
     Академік Амосов – геній світової медицини, новатор, людина-епоха - прожив велике сповнене сенсу життя на користь людству і дожив майже до 90 років. Лікар, який врятував тисячі життів і до 80 років не випускав скальпеля з рук.


Немає коментарів:

Дописати коментар