06.05.20

Ювіляри травня. Джеймс Баррі


160 років від дня рародження
Джеймс  Метью Баррі ( 1860-1937) — шотландський драматург, письменник і журналіст, автор всесвітньовідомої дитячої казки «Пітер Пен». Був удостоєний багатьох почестей: у 1913 р. йому було надано титул баронета, у 1922 р. нагороджений орденом «За заслуги»; у 1919 р. став лорд-ректором найстарішого шотландського університету Сент-Ендрюса; в 1930 р. – почесним президентом Единбурзького університету; з 1928 р. був президентом «Спілки літераторів».
Цікаві факти:
1.Він був дев’ятою дитиною з десяти в родині простого ткача.
2.  Сімя жила бідно, але освіту він отримав.
3. Упродовж 15 років (1885–1900) Баррі займався літературною діяльністю.
4. Всесвітнє визнання і славу Джеймсу Баррі приніс створений ним образ чарівного хлопчика Пітера Пена. Вершиною його творчості стала книга «Пітер Пен і Венді», видана у 1911 році.
5.  Історія про Пітера Пена і Венді була вигадана письменником для того, аби розважити малюків.  Баррі вигадав Пітера Пена для п’ятьох братів Девісів, яких усиновив після загибелі їхніх батьків.
6. Ще за життя автора в Англії виникла театральна традиція — кожен рік на Різдво у театрах дітям показують вистави про Пітера Пена. Ця традиція живе й сьогодні, поширившись на Сполучені Штати і деякі інші англомовні країни.
7. Письменник передав всі права і доходи від Пітера Пена — дитячій лікарні на Грейт-Ормонд-стрит у Лондоні. В 1987 р. на знак поваги до видатного співвітчизника Британський Парламент пішов на безпрецедентний крок — спеціальним актом встановив безстрокову дію цих авторських прав .
8.Найбільш відомими фільмами є мультиплікаційний фільм Уолта Діснея «Пітер Пен» (1953) і художній фільм Стівена Спілберга «Капітан Гак» (1991).
9. У 1912 р. у Кенсингтонському саду (Лондон)  встановлений пам'ятник Пітеру Пену, пізніше такий самий пам'ятник з'явився у Ліверпулі і в Кіррімьюре — на батьківщині письменника. Небагато літературних героїв удостоювались такої честі.
 



Немає коментарів:

Дописати коментар