20.05.20

День вишиванки


Ідею святкування Дня вишиванки ще в 2006 році запропонувала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. У перші роки спочатку це свято проходило локально, а вже згодом воно розрослося до всеукраїнського рівня: до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України. Проводиться щороку в третій четвер травня.Цього року - 21 травня.
Цікаві факти про вишивку:
  1. Дослідники вишивки налічують понад 200 старовинних швів на основі 20 технік. Вишивка хрестиком, яку багато хто вважає традиційно українською, прийшла до нас з Європи лише в XIX столітті.
  2.   Вишиванка - це святковий, а не повсякденний одяг. У будні українці носили так звані "буденки" - непомітні сорочки, а на свята одягали багато вишиті сорочки
  3. Своїми особливими вишиванками може похвалитися не тільки кожен регіон України, а навіть окремі села. Сорочки можуть відрізнятися по фасоном, кольором, візерунку.
  4.  Вишивка однієї сорочки може займати від двох тижнів до трьох років - в залежності від складності технік.
     
    Саморобка - вишиванка. Виконана в техніці орігамі з  нанесенням візерунка фарбою. Симпатична сорочка -вишиванка може слугувати декором для листівки на день вишиванки. далі

Немає коментарів:

Дописати коментар