07.05.20

Ювіляри квітня. Петро Чайковський


180 років
Петро Ілліч Чайковський (1840-1893) – російський композитор, диригент і педагог. Автор 10 
 опер, 3 балетів, 6 симфоній, великої кількості романсів та інструментальних творів.
Особливим місцем в Україні для композитора було Поділля, куди він попав на запрошення баронеси Надії фон Мекк. Це - маєток  У Браїлові, де були написані перша оркестрова сюїта, опера «Орлеанська діва», п'єси для скрипки, 7 романсів (зокрема «То було ранньою весною», «Серед шумного балу»), серенада Дон Жуана на слова Олексія Толстого «Піліпінелла».
Загалом понад 30 своїх творів Чайковський написав в Україні, серед яких дві симфонії (одну з них ще за його життя назвали «Українська»), опери «Євгеній Онегін», «Черевички», «Орлеанська діва», «Мазепа», балет «Лебедине озеро». Тут виникли його романси на вірші Шевченка і знаменитий Перший фортепіанний концерт, в одній з мелодій якого звучить наспів лірників, а у фіналі Концерту звучить мелодія пісні «Вийди, вийди, Іванку».
В останній рік свого життя Чайковський диригував своїми симфоніями у великих містах України: Києві, Харкові, Одесі. Один із концертів композитор дав на підтримку Одеського симфонічного оркестру.  Подивіться по-новому у Всесвіт на ім’я Петро  Чайковський. 


Немає коментарів:

Дописати коментар